Haber

Yüksekova’da kayakla tanışan gençler başarıya koşuyor

HAKKARİ’nin Yüksekova ilçesinde 12 yaşında kros kayağıyla tanışan Fikret Ören (54), imkansıza rağmen zor şartlarda yarışmalara hazırlanıp katıldı, Avrupa, Balkan ve uluslararası şampiyonalarda başarılar elde etti. Yaklaşık 20 yıldır yaşadığı ilçede milli grup antrenörü olarak sporcu yetiştiriyor. Bugüne kadar yetiştirdiği 44 milli sporcuyla gurur duyduğunu ve yüzlerce madalya aldıklarını belirten Ören, “Kış aylarında köyümüzün önünü açmaya gelen ilkokul öğrencisinin ardından koşarak ve kayak yaparak hazırlandım. Şimdi sporcularımı her türlü imkansızlık ve zorluklara rağmen yetiştirmeye çalışıyorum.”

Batıda Cilo, kuzeyde Mor, doğuda İran sınır dağları, güneyde Sipiriz sıradağları ile anılan ve bir dönem terör olaylarıyla anılan, yaklaşık 120 bin nüfuslu Yüksekova, artık sosyal hayatı ve sporuyla da adından söz ettirmeye başladı. Yüksekovalı genç sporcular, Türkiye Kayak Federasyonu’nun bu yıl 17-19 Mart tarihleri ​​arasında Bolu’da düzenlediği Türkiye Kayak Şampiyonası’ndan 33 madalyayla döndü. İlçe, 8-10 Mayıs tarihleri ​​arasında Patenli Kayak Türkiye Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. 19 ilden 263 sporcunun katıldığı şampiyonada Yüksekovalı sporcular, genç kızlarda 2.500 metre serbest kategorisinde, erkeklerde ise 5.000 metre serbest kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu. 40 yılı aşkın süredir kros kayağı yapan ve sporcu yetiştiren Milli Takım Antrenörü Fikret Ören’in de bu başarıda büyük katkısı oldu.

Yolları kardan temizlemek için gelen greyderlerin arkasından koşarak kayak yapan Ören, dönemin gençleri oldu. Spor 1982 yılında İlçe Müdürlüğü yetkililerinin sağladığı imkanla spora başladı. Azmi ve kararlılığı sayesinde kısa sürede başarıya ulaşan Ören, 1988’de Kanada’da ve 1992’de Fransa’da Kış Olimpiyatlarına katıldı. Ören daha sonra 4 Olimpiyata daha katıldı. Avrupa, Balkan ve uluslararası şampiyonalarda birçok madalya aldı. Ören, 2003 yılından sonra milli antrenör olarak sporcu yetiştirmeye başladı.

Şu ana kadar 44 milli sporcu yetiştirdiğini ve bu sporcuların yüzlerce madalya kazandığını ifade eden Ören, “Yüksekova kış sporları açısından olimpiyat merkezi olacak konumda. Kar kalitesi çok iyi. Türkiye’den daha fazla dağımız var. İsviçre Alpleri’nde, zor şartlara rağmen bugüne kadar yüzlerce sporcu yetiştirdik.” “Avrupa, dünya ve uluslararası şampiyonlar için hazırladık. Bunu sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Başarılarının devamı için Yüksekova’ya kayak merkezi yapılmasını isteyen Ören, “Tesisimiz olursa uluslararası madalya kazanma şansımız artacaktır. Yerimiz olmadığı için boş arazilerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve köy yollarında. Spora zor şartlarda devam ediyoruz. Yüksekova’da çok antrenörümüz var ama yerimiz yok. Yetiştirdiğim öğrencilerle birlikte kırsalda da sporcu yetiştiriyoruz. Bu beni çok mutlu ediyor. Bu yıl , Türkiye şampiyonu olduk. 10 birincilik, 10 ikincilik, 10 üçüncülük ve birçok 4.lük kazandık. İlkel şartlarda Yüksekova 44 milli sporcu yetiştirdik ve dünyanın en güçlü sporunu yapıyoruz. Her zaman biz Yılın 11 ayı antrenman yapıyoruz.Yaz aylarında paten ve tekerlek klasik antrenmanları yapıyoruz.Kışın da kros kayak antrenmanlarımıza devam ediyoruz.1982 yılında köy yollarında greyder arkasında koşarak antrenman yaptım. Ben bu kuralların içindeydim, antrenörüm yoktu. Olimpiyatlara ve dünya şampiyonalarına giderken oradaki sistemi ve çalışmaları gördüm. “Artık çocuklarımızı kendi memleketimde büyütmeye çalışıyorum” dedi.

sariyahsi-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu