Yaşam

Uzakdoğu edebiyatının güçlü yazarlarından Kim Young Ha’nın veda romanı

Güney Koreli yazar Kim Young Ha’nın veda romanı bir başyapıttır. Ana karakter Cheol, babası Profesör Choi ile birlikte yaşıyor. Profesör Choi, Humanoid Matters adlı yapay zeka geliştirme merkezinde yapay zeka üzerinde çalışıyor ve grubuyla birlikte robotlar ve insansılar geliştiriyor.

Babası Cheol’ü okula göndermek yerine evde bizzat eğitiyor ve onun dış dünyayla veya diğer çocuklarla temasına izin vermiyor. Cheol, babası ve ikisi robot, biri gerçek olmak üzere üç kedisiyle güvenli bir ortamda yaşarken, dış dünyada yapay zeka ile insanlar arasındaki savaş nedeniyle tüm dünyada kaos yaşanıyor.

Bir gün görevdeki robotlar, insan ya da insansı olduğuna dair hiçbir kaydı olmayan Cheol’u toplama kampına götürür.

çocuklar ve robotlar

Bizi Twitter’da takip edin

Cheol başlangıçta insan olduğunu kanıtlamaya çalışsa da, edindiği insansı arkadaşlar onu aksi yönde ikna etti ve gizlice kamptan kaçtılar.

Saklandıkları kampta insan türünün yok olması için hazırlıklar yapılıyor ve bunun için Cheol gibi duyguları olan, insanları iyi tanıyan deneklere ihtiyaç duyuluyor. Hikayenin ilerleyen bölümlerinde Cheol babasıyla tanışsa da işler pek iyi gitmez.

Yaşamın ötesinde anlam arayışı

Bir noktada Cheol ve arkadaşları toplum tarafından insan-robot denkleminde yargılanacak. Peki kim gerçekten insandır? Yaşamın ötesindeki anlamın peşine kim düşecek?..

Bir başyapıt kitabı

Yayınlandığı günden bu yana Kore’de en çok satanlar listelerinde üst sıralarda yer alan Farewell, yıllar süren bir bekleyişin meyvesi olup, Kim Young-ha’nın özünü korurken bilim kurgu ve distopyayı selamlayan bir başyapıttır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu