Sağlık

Uzmanlar uyarıyor! Teflon tavadan çıkan duman solunmamalıdır…

Teflon üretiminde kullanılan perfloroalkil asit C8’in kansere yol açtığı ve kadınlarda düşük yapma riskini artırdığı için artık kullanılmadığını belirten uzmanlar, teflon tavaların zehirli kimyasalları havaya salarak sağlık riski oluşturduğunu söylüyor. içeriğinde kullanılan farklı bileşenler nedeniyle aşırı ısınma sonucu oluşur.

Doç. Müge Ensari Özay, dumanların solunması sonrasında üşüme, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi kalıcı grip benzeri semptomların ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor.

Özay, özellikle aşınmış ve çizilmiş Teflon tavaların kanserojen etki yaptığı için kullanılmamasını, yüzeyi çizecek sert mutfak gereçlerinden kaçınılmasını ve pişirmeden önce çizilmemesi için az miktarda yağ kullanılmasını öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Müge Ensari Özay, yemek pişirmede sıklıkla kullanılan teflon tavalar hakkında değerli değerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylaştı.

Perfloroalkil asit içeren teflon tavalar kansere neden oluyor

Teflon tavaların yıllardır kullanıldığını, zararlı etkilerinin halen araştırıldığını belirten Doç. Müge Ensari Özay, “Teflon tavalar hakkında halk sağlığına verdiği zarardan dolayı açılan davalar var. Bu vakalardan birinde, 2005 yılında, ABD Çevre Koruma Ajansı firmayı teflon üretiminin değerli bir bileşeni olan C8 olarak bilinen bir elementin sağlık tehlikelerini onlarca yıldır örtbas ettiği için para cezasına çarptırdı. Teflon üretiminde kullanılan PFOA (Perfloroalkil asit) olarak da bilinen C8 elementinin kansere neden olduğu bilinmektedir. 2006 yılında EPA, PFOA’nın olası insan kanserojenleri sınıflandırmasında olduğunu doğruladı. Kanserin yanı sıra kadınlarda düşük yapma riskini de artırdığını söylemek mümkün” dedi. söz konusu.

Teflon tava bileşenlerinde araştırmalar devam ediyor

Doç. Müge Ensari Özay, “Ancak günümüzde Teflon üretiminde artık PFOA kullanılmamaktadır. Teflon ürünlerinden PFOA çıkarılmış olmasına rağmen, PFAS (per- ve polifloroakril maddeler) gibi başka kimyasal bileşenler de kullanılmaktadır. Teflon ürünlerdeki bu bileşenler sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu bileşenlerin doğasını ve insan vücudunu nasıl etkilediklerini daha iyi anlamak için araştırmalar devam ediyor.” dedi.

Aşırı ısındığında sağlık riski oluşturur.

Teflon’un genel olarak güvenilir ve stabil bir bileşik olduğunu belirten Doç. Müge Ensari Özay, “Teflon aşırı ısınma ile ilgili riskler bilimsel çalışmalarda da incelendi. 260°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda yapışmaz pişirme kaplarının üzerindeki teflon kaplamalar, havaya toksik kimyasallar salarak parçalanmaya başlar. Bu dumanların solunması, polimer dumanı ateşi olarak bilinen kalıcı semptomlara yol açabilir. Titreme, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi kalıcı grip benzeri semptomlar üretir. Maruziyetten 4-10 saat sonra başlar ve genellikle 12-48 saat içinde düzelir. Bazı vaka incelemeleri, aşırı ısınmış Teflon’a maruz kalmanın akciğer hasarı gibi yan etkileri olduğunu da bildiriyor.” sözlerini kullandı.

Yüzeyin çizilmemesine dikkat edilmelidir.

Teflon tava kullanımında bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Müge Ensari Özay tavsiyelerini şöyle sıraladı:

– Özellikle çizilmiş ve aşınmış tavalar ‘kanserojen madde’ oluşturduğu için kullanılmamalıdır,

– Pişirme sırasında çıkan dumanların solunmaması için iyi bir havalandırma sistemine sahip olmasına özen gösterilmeli,

– Teflon tencere ve tavaların yüzeyini çizebilecek metal ve sert aletler kullanmaktan kaçının,

– Gıdaların tencere ve tavalardaki metallerle temas süresi en aza indirilmelidir,

– Teflon kaplar kullanılmadan önce çizilmemesi için az miktarda yağ sürülmeli,

– Ayrıca, bakteri üremesini önlemek ve gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmak için pişirme kapları her seferinde uygun şekilde temizlenmelidir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu