Haber

SARAYBOSNA’DA STRİMA HASTALIĞINDA HAYATINI KAYBEDENLER ANDI

STRUMA faciasında hayatını kaybeden 768 kişi Sarayburnu Limanı’nda anıldı.

1942’de Almanya’dan kaçan Yahudileri taşıyan “Struma” adlı geminin 1942’de batması sonucu hayatını kaybeden 103’ü çocuk 768 kişi için Sarayburnu Limanı’nda saat 11.00 sıralarında anma töreni düzenlendi. Karadeniz’de İstanbul Valiliği. Törene İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav Isak Haleva, Hahambaşı Başsavcısı Adil Anjel, Başkonsoloslar ve Türk Musevi Cemaati temsilcileri katıldı. Törende Hahambaşı İsak Haleva hayatını kaybedenler için dua etti.

“BU OLAYIDAN BİRÇOK ÜLKE SORUMLU OLDUĞUNDA ŞÜPHESİZ DEĞİL”

İstanbul Vali Yardımcısı Hasret Bozkurt Gevrek, “12 Aralık 1942’de Köstence Limanı’ndan ayrılan ‘Struma’, Nazi zulmünden kaçmak ve sadık topraklarda yeni bir hayata başlamak isteyen Yahudi mültecileri taşıyordu. Gemi demirlemek zorunda kaldı. İki makine arızasının ardından İstanbul Boğazı Sarayburnu açıklarında.Gemide mahsur kalanlar için Türk Dışişleri Bakanlığı, Türk Kızılayı ve Türk Musevi Cemaati seferber oldu. 23 Ocak 1942’de diplomatik yollardan izin alınamadı. Sadece bir gün sonra ‘Struma’ bir Sovyet denizaltısı tarafından vurularak batırıldı.“Bu olaydan pek çok ülkenin sorumlu olduğuna şüphe yok. Bu noktada benzer trajedilerin yaşanmaması, İslamofobi, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadele edilmesinin tüm insanlığın ve ülkelerin ortak sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Hayatını kaybedenlerin aziz hatıralarını saygıyla anıyorum.”

“BU DÖNEMİN KORKUNÇ HİKAYELERİNDEN SADECE BİRİ”

Türk Hahambaşı Başsavcısı Adil Anjel, “Bu 81 yıllık bir hikaye. 73 yıldır kimse hatırlamıyor. Birçok ülkenin sorumluluğu var. Sorumluluğunu kabul etmeyen ülkeler arasında Romanya, İngiltere ve Rusya var. Birinci Ülkemizde dönemin Kültür Bakanı’nın katılımıyla tören düzenlendi.Geçen yıldan bu yana yine Valiliğimizin girişimiyle Dışişleri Bakanlığımızın girişimiyle yapılıyor. Ülkemizin bu sorumluluğu üstlenmiş olması ve bu törenleri yapmamızı sağlamıştır.Bu çok acıklı bir hikayedir.O dönemlerde yaşanan çok acıklı hikayelerden sadece bir tanesidir.Tekrarlanmaması gerekir.Bunun için Bu nedenle bu tür törenler bunun önlenmesine vesile olmalıdır” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından katılımcılar çelenk ve ‘Struma’ yazılı gülleri denize attı.

– İstanbulhaberaraban.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu