Sağlık

Günde 3 fincandan fazla kahve içmeyin!

İSTANBUL (İGFA) – Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, güçlü kemikler için uyulması gereken kuralları şöyle anlattı; Değerli teklifler ve uyarılarda bulundu.

‘Sağlıklı kemikler’ denilince akla ilk gelen şeyin kalsiyum olduğunu belirten Oğuz, “Çünkü kemiklerin sağlıklı tutulmasında kalsiyumun önemi büyüktür. Bu nedenle süt gibi kalsiyumdan zengin besinleri mutlaka bulundurun. , yoğurt, peynir ve badem sütü sofranızda. Erkekler yetişkinlik döneminde günde 1000 mg tüketmelidir. Kadınların menopoz öncesi dönemde 1000 mg kalsiyum alması önerilir. Her iki cinsiyet için de 1200-1500 mg kalsiyum alınması faydalıdır. Yaşlılıkta günlük kalsiyum ihtiyacının 1 bardak sütte yaklaşık 300 mg, 1 dilim kaşar peynirinde 210 mg, 1 porsiyon somonda ise yaklaşık 200 mg kalsiyum içerdiğini söyledi.

PROTEİNLİ BESİNLER TÜKETMELİSİNİZ

Kemiğin önemli bir kısmının proteinlerden oluştuğuna işaret eden Oğuz, “Bu nedenle kemik sağlığını korumak için yeterli miktarda protein almak gerekiyor. Sağlıklı bireyler için kilo başına bir gram protein alımı tavsiye ediliyor. Bu da normal kilolu bir kişinin protein alması gerektiği anlamına geliyor.” kiloda (65-75 kilo arası) günde 65-75 gram tüketilmelidir.” Kemik sağlığı için protein alımının yeterli olduğunu göstermektedir. Orta boy bir yumurtada 6 gram protein, 100 gram tavukta 20 gram protein, 100 gram somonda ise 19 gram protein bulunmaktadır. Aşırı sodyum alımı nedeniyle vücuttan idrar yoluyla kalsiyum atılımı, diyetle potasyum alımı arttığında azalır. Dolayısıyla “Potasyum osteoporozun önlenmesine katkı sağlıyor. Bu nedenle osteoporoz riskini azaltmak için sodyum ve potasyum dengesine dikkat etmeniz gerekiyor” dedi.

KAHVEYİ 3 FİNCANLA SINIRLAYIN

Aşırı kafein tüketiminin idrarla atılan kalsiyum miktarını artırdığını vurgulayan Elif Gizem Oğuz, “Beslenmeniz yeterli kalsiyum içerdiği sürece ölçülü kafein tüketimi (günde iki ila üç fincan kadar kahve) zararlı olmayacaktır. Ancak” dedi. Kemiklerinizi güçlü tutmak için bu miktardaki kafeini aşmamak çok önemli. Sigara içmek.” İçerdiği zararlı maddeler nedeniyle vücutta kadmiyum, kurşun ve diğer toksik bileşiklerden oluşan zehirlerin salınmasına neden olur. Gıdalardaki yüksek tuz içeriği, kalsiyumun emilimini azaltarak ve vücuttan atılımını artırarak kalsiyum metabolizmasını bozar. Her 2 bin 290 mg sodyuma karşılık yaklaşık 40 mg kalsiyum kaybedilir. Günde 40 “MG kalsiyum kaybı, 10 yıl sonunda kemiklerde yüzde 10’luk bir kayıpla sonuçlanır. Günde 2.300 miligram (1 çay kaşığı) tuz tüketmek yeterli olacaktır. Bu miktar zaten gün içinde hazırlanan yemeklerle karşılanmaktadır.” Bu nedenle yemeklerinize tuz serpmeyin ve işlenmiş gıdalardan uzak durun.” O uyardı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Oğuz da, “Güneşe maruz kalma süreniz sınırlıysa D vitamini takviyesi kullanmayı ve düzenli egzersiz yapmayı unutmayın.”

haber-altinova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu