Haber

Sisli Havada Anadolu Pars’ın Görselleri Paylaşıldı

DOĞA Savunma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Batı Akdeniz’de ilk kez 2019 yılında görülen sisli havalarda Anadolu leoparının yeni görüntülerini şu notla paylaştı: “Anadolu’nun gizemli efsanesi ortaya çıktı bu sefer sis.” Şu ana kadar Türkiye’de toplam 5 kişinin görüntüsü alınırken, Batı Akdeniz’de 2 kişinin toplam 62 görüntüsü kaydedildi.

DKMP Genel Müdürlüğü, Anadolu’da neslinin tükendiği düşünülen, ilk kez 25 Ağustos 2019’da Batı Akdeniz’de görülen Anadolu leoparına ilişkin yeni bir görüntü paylaştı. Yeni görüntü, “Anadolu’nun gizemli efsanesi bu kez sislerin içinden çıktı” notuyla sosyal medyada ortaya çıktı. DKMP Genel Müdürlüğü’nün paylaşımında, “Ülkemizde neslinin tükendiği düşünülen Anadolu leoparının umudunu hiçbir zaman kaybetmediği, doğada görülmesi çok zor olsa da çalışmalarımıza pes etmeden devam ediyoruz. Ülkemizin biyolojik çeşitliliğini ve doğal güzelliklerini korumak adına yürüttüğümüz titiz çalışmalar sonucunda 1974 yılından sonra ilk kez 25 türde kayıt altına alınmıştır.” “Ağustos 2019’da kamera tuzaklarımızla fotoğraflamayı başardık. Kadim topraklarımızda görmek büyük bir heyecan uyandırdı, hepimiz için mutluluk kaynağı oldu. Bunun üzerine Genel Müdürlüğümüz her yönde hummalı bir çalışma başlattı. Bu eşsiz hazineyi korumak ve neslinin devamlılığını sağlamak.”

‘İŞARETLERİNİ TAKİP EDİYORUZ VE ONU KORUYORUZ’

Mesajının devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bir yandan ‘Göçmen Türler Sözleşmesi, Orta Asya Memeli Girişimi’ uzmanları tarafından leopar türü için hazırlanan bölgesel eylem planı ülkemize uyarlanırken, diğer yandan da proje kapsamında hızla bilgi toplanmaya başlandı. ‘Anadolu Leoparı Eylem Planı’ kapsamında farklı üniversitelerden uzmanların yer aldığı TÜBİTAK projesi ile halihazırda geniş alanlara kamera tuzakları yerleştirildi. “Kamera tuzaklarından elde edilen veriler temel veri olarak kullanılacak” yaban hayatı geliştirme alanları eylem planı ve yönetim planlarında yer almaktadır. Onun izlerini sürüyoruz, işaretlerini takip ediyoruz ve onu koruyoruz ki bu kadim topraklar sonsuza kadar onun evi olsun.”

4 BÖLGEDEN 5 KİŞİNİN GÖRÜNTÜSÜ GELDİ

Öte yandan DKMP’ye bağlı ekiplerin yürüttüğü ve bazı üniversitelerin desteklediği saha çalışmalarında; Şu ana kadar Türkiye’de toplam 5 kişinin görüntüsü elde edildi. Batı Akdeniz’de 2 bireye ait toplam 62, Doğu Karadeniz’de 1 bireye ait toplam 70, Doğu Anadolu’da 1 bireye ve Güneydoğu Anadolu’da 1 bireye ait 1 görüntü kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu