Haber

Puigdemont, İspanya’da hükümet kurmak için af ve bağımsızlık referandumu yapılmasını öngördü

Katalonya özerk hükümetinin eski lideri ve şu anda Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi olan Carles Puigdemont, ayrılıkçı Katalan siyasetçilerin İspanya’da hükümet kurması için af ve bağımsızlık referandumu kuralını uygulamaya koydu.

Puigdemont, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki AP binasında basın toplantısı düzenledi.

İspanya’da arama ve tutuklama kararı bulunan Puigdemont, Temmuz ayında İspanya’da yapılan erken seçimlerin ardından lideri olduğu Katalonya İçin Birlik (Junts) partisinin yeni hükümetin kurulması ihtiyacını siyasi olarak kullanmaya başladı. 23.

Mevcut Başbakan ve Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez’in, ülkeyi 3,5 yıldır yönettiği azınlık koalisyon hükümetini ayakta tutabilmesi için parlamento matematiğinde Junts’un desteğine ihtiyacı olduğunu hatırlatan Puigdemont, “Ya o Junts’la aynı fikirdeyse ya da yeniden seçilirse git.” dedi.

İspanya’nın yargı yetkisinden kaçıp Belçika’ya gittiği Ekim 2017’den bu yana ilk kez İspanya’da bir hükümet yetkilisiyle görüşen Puigdemont, Başbakan Yardımcısı ve sol görüşlü Sumar partisi lideri Yolanda Diaz’ı odasında kabul etti. Dün AP binasında.

Puigdemont, Diaz’la görüşmesinin ayrıntılarına ilişkin şunları söyledi: “Bugün anlaşma için yeterli koşullar yok ama yaratılması gerekiyor. Hükümetin anlaşma yapmasının tek yolu cuntlardır. Bu tarihi bir anlaşma olmalı.” değerlendirmesini yaptı.

“Katalonya saldırı altındaki bir Avrupa ülkesidir.” Puigdemont, “Katalonya’nın bir ulus olarak talep ettiği tek yol bağımsızlıktır. 1 Ekim’deki referandum bir suç değildi. İspanya’da devletin onayladığı bir referandum yapılmasında yanlış bir şey yok.” dedi. sözlerini kullandı.

Puigdemont, Sanchez’in yeni hükümeti kurmasına destek olmak için parlamentodan güven oyu almadan önce ayrılıkçı Katalan politikacılara ve STK liderlerine af çıkarılması gerektiğini savundu.

Sonrasında başlayacak yeni yasama döneminde Katalonya’da bağımsızlık referandumunun yapılabilmesi için adım atılmasını istediklerini kaydeden Puigdemont, Katalanca’nın da AB’nin resmi dilleri arasına kabul edilmesini talep etti.

İspanya’da seçim sonrası siyasi belirsizlik

İspanya’da 23 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerin ardından hiçbir siyasi partinin yeterli çoğunluğu sağlayamaması üzerine ülkenin siyasi kaderini ayrılıkçı Katalanların belirleyeceği görülüyor.

Seçimlerde 137 milletvekiliyle birinci parti olarak ortaya çıkan ve Kral VI. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen sağcı Halk Partisi’nin genel başkanı Alberto Nunez Feijoo, yaptığı müzakerelerde 176 parlamento çoğunluğunu yakalamaktan uzak görünüyor. şu ana kadar yürütmüştür.

Parlamento takvimine göre, aşırı sağ Vox (33), Kanarya Koalisyonu (1) ve Navarra Halk Birliği (1) partilerinin verdiği destek, Meclis’ten güvenoyu isteyecek olan PP lideri Feijoo’ya yetmiyor. Parlamento takvimine göre 26-27 Eylül’de parlamento tek bir azınlık hükümeti kuracak. .

Ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partileri aşırı sağ Vox’un desteği nedeniyle toplanmayı bile kabul etmeyen Feijoo, parlamentoda 172 sandalye buldu.

Feijoo’dan sonra hükümet kurma görevinin verilmesi beklenen mevcut Başbakan ve Sosyalist Parti (PSOE) lideri Pedro Sanchez, şimdiden bir azınlık koalisyon hükümeti kurma girişimlerine başladı.

Katalonya’dan Bask Milliyetçi Partisi (PNV), sol eğilimli Euskal Herria Bildu (EH Bildu) ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), PSOE’nin son yasama döneminde sol ile koalisyon hükümeti kurmak için destek aldığı bir grup. Kanat Sumar, parlamentonun 4’üncü büyük partisi. Partilerinin yanı sıra 7 milletvekili bulunan Junts’un (Katalonya Birliği) de desteğine ihtiyacı var.

Katalonya’nın 1 Ekim 2017’de yasadışı bağımsızlık referandumuna gittiği ve ardından tek taraflı bağımsızlık kararı aldığı dönemde Katalonya özerk hükümetinin başında bulunan Carles Puigdemont’un duyurusu Katalonya yerel parlamentosunda ertelendi. , daha sonra İspanyol yargı yetkisinden kaçarak Belçika’ya gitti ve AP’deki Juntlardan seçildi. milletvekili seçildi.

Puigdemont ve Diaz’ın dün AP’de yaptığı görüşme İspanya’da polemik yaratırken, başbakan yardımcısının ülkede kaçak durumdaki bir siyasetçiye giderek siyasi diyalog başlatması eleştirildi.

Junt lideri Puigdemont’un taleplerini “kabul edilemez” olarak yorumlayan Feijoo, Başbakan Yardımcısı Diaz’ın görevden alınmasını talep etti.

Puigdemont’un bahsettiği affın getirilmesi halinde bundan 1400’e yakın ayrılıkçı Katalan siyasetçinin veya sivil toplum örgütü liderinin yararlanabileceği belirtiliyor.

pasinlerajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu