Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı: Türkiye artık küresel bir güç merkezi olarak konumlanacak

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türk Yüzyılı’nda dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşılacağından emin olduğunu belirterek, “Türkiye başta olmak üzere birçok alanda bölgesel merkez haline geldi. üretim faaliyetleri, Ar-Ge ve lojistik faaliyetleri ile artık kendimizi küresel bir güç merkezi olarak konumlandıracağız.” söz konusu.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin Yüzyılı münasebetiyle “Güçlü Yatırım Ortağınız Türkiye” temasıyla Londra Büyükelçiliği’nde bir resepsiyon düzenledi. Resepsiyona Türkiye ve İngiltere’den çok sayıda Türk, İngiliz ve uluslararası yatırımcı ile kamu görevlisi katıldı.

Dağlıoğlu, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Century of Turkey kapsamında yatırımcılarla buluşmak için farklı başkentlerde düzenleyecekleri resepsiyonların ilkinin Londra’da yapıldığını belirtti.

Türkiye’nin son 20 yılda önemli başarılara imza attığını ve dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer aldığını hatırlatan Dağlıoğlu, 2003 yılından bu yana Türkiye’de yıllık büyümenin yüzde 5.4 seviyesinde olduğunu söyledi.

Dağlıoğlu, Türkiye’nin 2002’de 36 milyar dolar olan ihracatının 7 kat artarak 250 milyar doları aştığını ifade etti:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizin ikinci yüzyılı başlıyor ve biz bu dönemi Türkiye Yüzyılı olarak adlandırıyoruz. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz ve eminim ki bu iddialı hedefimize de ulaşacağız.” Türkiye bugüne kadar üretim faaliyetleri, Ar-Ge, lojistik faaliyetleri gibi birçok alanda bölgesel lider olmuştur.Artık Türkiye’yi küresel bir güç merkezi olarak konumlandıracağız.Yatırımcıların yatırımlarına devam etmelerini bekliyoruz. üretim alanında olduğu kadar Ar-Ge, lojistik faaliyetler, bölge yönetimi gibi farklı alanlarda da saf enerji ve altyapı, finansal hizmetler ve dijitalleşme gibi farklı alanlarda yatırım yapmaya davet ediyoruz.”

London TechWeek programına da katıldıklarını anlatan Dağlıoğlu, “Özellikle teknoloji start-up’larına ağırlık vererek Türkiye ve İngiltere’nin arasına çok daha fazla köprü kurabiliriz.” ifadesini kullandı.

Dağlıoğlu, Türkiye’nin “güçlü ve hızlı büyüyen bir ekonomi” olduğuna ve coğrafi konumu nedeniyle sunduğu fırsatlara dikkat çekerek, firmaları yatırıma davet etti.

“Bu yatırımların karşılıklı olarak artacağına eminim”

Türkiye Varlık Fonu İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Salim Arda Ermut, 2023 yılının ülkenin kuruluşunun 100. yılı ve Türkiye’nin yeni vizyonunun başlangıcı olduğunu belirterek, “Hedefimiz Türkiye’yi 10. Yüzyıldan biri yaparak Türkiye Asrını taçlandırmak. dünyanın en büyük ekonomileri.” dedi.

Türkiye Varlık Fonu’nun ülkenin ekonomik görünümünün şekillenmesinde önemli rol oynadığını vurgulayan Ermut, Türkiye ve İngiltere’nin ekonomik ilişkilerine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“İngiltere’den Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım her zaman çok değerli ve stratejik olmuştur. Bu yatırımların karşılıklı olarak artacağına eminim. Türkiye Varlık Fonu da Türkiye’ye yatırım yapacak yatırımcıların desteklenmesinde potansiyel bir ortak rolü oynayabilir.” .”

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerdeki hareketliliğin turizmden yatırıma farklı alanlarda görüldüğünü söyledi.

Türkiye’de seçim ortamının sona erdiğini ve yeni ekonomi ekibinin belirlendiğini hatırlatan Ertaş, “Türkiye’nin yeni ekonomi grubunu burada herkes çok iyi biliyor. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin de desteğiyle biz de atılımlara başlayabiliriz.” harekete geçin ve ikili ticaret ve yatırımlarımıza odaklanın.” söz konusu.

İngiltere-Türkiye ikili ticaret hacmi tarihin en yüksek seviyesine ulaştı

İngiltere İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Nusrat Ghani ise İngiltere ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacminin 23,5 milyar lira ile tarihin en yüksek seviyesini gördüğüne işaret ederek, “Bu hacim önceki yıla göre yüzde 30 arttı. Ayrıca İngiltere 2021’de Türkiye’ye ulaşacak.Türkiye’deki en büyük yatırımcı olurken, Türk şirketleri 2020’de İngiltere’ye 250 milyon sterlinlik yatırım yaptı.

İki ülke arasında 2020 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının “bu başarıda kilit rol oynadığının” altını çizen Ghani, saf enerji ve altyapıdan sağlık teknolojilerine kadar pek çok dalın iki ülke arasındaki geleceği belirleyeceğini ve atılacak çok adım olduğunu sözlerine ekledi. ticaret hacmini artırmak için alınabilir.

haber-araban.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu