Haber

Çinli Sözcü: Abd, Ekonomi ve Ticaret ile Bilim ve Teknoloji Meselelerini Siyasileştirmeyi Durdurmalı

BEİJİNG, 29 Kasım (Xinhua) — Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Pazartesi günü yaptığı açıklamasında, ABD’nin ekonomi ve ticaret ile bilim ve teknoloji meselelerini siyasileştirmeyi ve bu konuları silah olarak kullanmayı bırakması, Çin’den gelenlerin de ortalarında olduğu yabancı şirketler için adil, hakkaniyetli ve ayrımcı olmayan bir iş ortamı sağlaması gerektiğini söyledi.

Basında çıkan haberlere nazaran, ABD Federal Bağlantı Kurulu tarafından yapılan açıklamada, ulusal güvenlik tehditleri münasebet gösterilerek çok sayıda Çinli şirketin ABD’ye telekomünikasyon ekipmanı ve video gözetim cihazı sağlaması yasaklandı.

Sözcü Zhao Lijian, günlük basın toplantısında bu konuya dair bir soruyu yanıtlarken “ABD’nin yaptığı, Çin şirketlerini engellemek için ulusal güvenlik konseptini ve devlet gücünü berbata kullanmasının bir öbür örneği” dedi.

Bu tür bir uygulamanın piyasa ekonomisinin prensiplerine ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğunu ve Çinli şirketlerin çıkarlarına zarar verdiğini söyleyen Zhao, Çin’in bu duruma şiddetle karşı çıktığını ifade etti.

Zhao, “ABD’nin yaptıklarını düzeltmesi, ekonomik ve ticaret ile bilim ve teknoloji meselelerini siyasileştirmeyi ve bu konuları silah olarak kullanmayı bırakması ve Çin’den gelenlerin de ortalarında olduğu yabancı şirketler için adil, hakkaniyetli ve ayrımcı olmayan bir iş ortamı sağlaması gerekiyor. Çin, bizim şirketlerimizin legal ve yasal haklarını ve çıkarlarını kararlılıkla savunmayı sürdürecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu