Ekonomi

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Açıklaması

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Fiyat istikrarını ve makroekonomik istikrarı güçlendirmeye yönelik, yapısal reformlarla güçlendirilen politikalarımız devam edecek. Türkiye geçmişte tek haneli enflasyon rakamlarına ulaştı. Bunun ekonomik ve sosyal faydalarını da gördü. Yavaş yavaş bu rakamlara döneceğiz. 2026’da tek haneli enflasyon rakamlarına ulaşacağız.” “Amacımız var” dedi.

Birlikte Güçlü Gelecek Zirvesi’ne katılan Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Yardımcısı Yılmaz, OVP, enflasyon, depremin etkileri, büyüme ve fiyat istikrarı gibi konulara değindi.

Yılmaz, “100 yıllık birikimin yerine artık Türkiye Yüzyılı diyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu birikimden yola çıkarak oluşturduğu bu Türkiye vizyonuyla geleceğe bakıyoruz. Bu vesileyle kurucumuza teşekkür ediyoruz. Cumhuriyetimizin, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, büyük devlet adamı, aydın, reformcu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, “Cumhuriyeti kuran, emeği geçen herkesi rahmet ve minnetle anıyorum.” bu güne getiriyoruz. Cumhuriyeti bir gün kutlamayalım, Cumhuriyetin ideallerine sahip çıkalım” dedi.

Yılmaz, Cumhuriyetin aynı zamanda fırsat eşitliğinden de söz ettiğini vurgulayarak, “Bingöllü biri olarak Cumhuriyetin değerleri sayesinde bu duruma geldim.”

“Türkiye’de siyasi belirsizlikler ortadan kalktı”

Belirsizliğin ekonomiye etkisine değinen Yılmaz, “Ekonomi belirsizliğin en az olması gereken bir alan. Belirsizliğin olduğu yerde ekonomik gelişmeler büyük darbe alıyor. Öngörülebilirliğin sağlandığı, belirsizliğin azaldığı ortamlar var. Ekonominin gelişimi açısından son derece değerli. Geçtiğimiz aylarda iki değerli gelişme yaşadık. Birincisi siyasi gelişmeler.” Mayıs ayında hem milletvekili hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerini yaptık. Türkiye’de siyasi belirsizlikler 5 yıldır ortadan kalktı. Artık parlamentoda kimin çoğunlukta olduğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanımız halkın güvenini kazandı. Siyasi belirsizlikler ortadan kalktı. Genel politikalar açısından siyasi belirsizlik ortadan kaldırıldı. İkinci gelişme ise yeni hükümetin kurulur kurulmaz sağduyuyla oluşturduğu politika belgeleridir. Bu noktada politika belirsizliklerinin ortadan kalktığını ifade etmek isterim. OVP, 12. 5 yıllık kalkınma planı, Cumhurbaşkanlığı 2024 programı ve bütçemizle birlikte siyasi belirsizlikler ortadan kalktı. “Öngörülebilirliğin arttığı bir döneme girdik” dedi.

“Orta vadede 4 temel öncelik”

Orta vadede dört temel önceliğini sıralayan Yılmaz, “Birincisi afetlerin yaralarını sarmak, ülkemizi risklere hazırlamak. İkincisi ise fiyat istikrarını sağlamak, makroekonomik istikrarı sağlamak, enflasyonun tek haneli rakamlara dönmesi.” rakamlar. Bunları yaparken büyümeyi ve istihdamı sürdürmek. Bunları durgunluğa girmeden başarmak. Tüm bunları insan için yaptığımızı düşünürsek, bu süreçlerde toplumsal refahı gözetmek, onları korumak ve bu süreci yönetmek. istikrarlı bir şekilde. Bu temel önceliklerle hareket edeceğiz” dedi.

“Bu yıl felaketin yaralarını sarmak için bütçemizden 762 milyar lira kaynak ayırdık.”

Afetlere ayrılan kaynaklar hakkında bilgi veren Yılmaz, “Bu yıl afetin yaralarını sarmak için bütçemizde 762 milyar lira kaynak ayırdık. Gelecek yıl ise 1 trilyon 28 milyar lira kaynak ayırdık. Dönemde sadece merkezi yönetim bütçemizde afetin yaralarını sarmak için 3 trilyon liranın üzerinde harcama yapacağız. Bunun büyük bir kısmı yatırım. Ülkemizi geleceğe daha iyi hazırlayacak harcamalar. Harcamaları afet risklerini azaltacak şekilde planladık. Bu da büyük bir dönüşümü gerektiriyor.Bu konuda önemli çalışmalarımız oldu.Cumhurbaşkanlığı kararıyla Kentsel Dönüşüm Başkanlığını oluşturduk.Geçmişte genel müdürlük olan kentsel dönüşüm artık başkanlık haline geldi.

“2026’da enflasyonun tek haneli rakamlara ulaşmasını hedefliyoruz”

Enflasyona ilişkin beklentilerini anlatan Yılmaz, “Fiyat istikrarını ve yapısal reformlarla güçlendirilen makroekonomik istikrarı güçlendirmeye yönelik politikalarımız devam edecek. Türkiye geçmişte tek haneli rakamlara ulaştı. Bunun ekonomik ve sosyal faydalarını gördü. Yavaş yavaş bu rakamlara döneceğiz. 2026’da tek haneli rakamlara ulaşacağız.” Biz hedefliyoruz. Gelecek yıldan itibaren düşüş eğilimi var. Önümüzdeki yılın ortasında enflasyondaki yıllık düşüşü ve politikalarımızın sonuçlarını göreceğiz. Ancak aylık bazda bu etkiler daha önce görülecektir. Gelecek yılın ortasında net bir enflasyonist düşüş süreci göreceğiz. 2026 yılında tek haneli rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Büyümenin ağırlıklı olarak üretim, yatırım ve ihracatla sağlanacağının altını çizen Yılmaz, “Tüketimi belli bir istikrarda tutacağız ama reel büyümeyi üretim, ihracat ve yatırımla yakalayacağımıza dair bir perspektifimiz var.”

“1 trilyon 100 milyar dolara yakın bir rakam bekliyoruz”

Milli gelirin bu yıl 1 trilyon doları aşacağını belirten Yılmaz, “1 trilyon 100 milyar dolara yakın bir rakam bekliyoruz. Kişi başına düşen gelir 12 bin doları aşacak. OVP sonunda 2026’da bir büyüme öngörüyoruz. Kişi başına düşen gelir yaklaşık 15 bin dolar. Dünya Bankası’nın “Bir eşik var; Kişi başına 13 bin 800 doları aştığınızda yüksek gelirli ülkeler ligine adım atıyorsunuz. Elbette bundan sonra kat edecek çok yolumuz var” dedi. – İSTANBUL

haber-karsiyaka.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu